Navigatie

Home Schotse herdershond langhaar Algemene informatie

De collie langhaar

De Schotse Herdershond Langhaar, beter bekend als de langharige collie moet zich tonen als een hond van grote schoonheid, die staat met onverstoorbare waardigheid.
Dit vinden we terug in een anonieme uitspraak.
"Er is geen mooier, edeler, aristocratische beeld dan de Collie met zijn baas, de herder."
In de loop der jaren hebben veel mensen getracht de herkomst van de Collie te achterhalen. Helaas is het nog niemand gelukt geheel achter de waarheid te komen. Vast staat dat de mens de hond al zeer vroeg nodig had. De honden werden al heel spoedig geselecteerd op hun aanleg en wat betreft onze collie was dat het hoeden en begeleiden van vee. Omdat de collie voor deze taken veel contact met zijn baas moest hebben ontstond er een bijzondere band tussen baas en hond. De intelligente collie samen met zijn vriendelijke aard ontwikkelde zich tot een fijne gezinshond.
Voor de herkomst van de naam "Collie" zijn verschillende verklaringen. In Schotland heeft men schapen met zwarte koppen, die men "Coalleys" noemt. Een andere mogelijkheid is, dat de witte kraag ( in het Engels "collar" genoemd) hem de naam collie verleende. Ook wordt gesteld dat de naam "collie" uit een oude taal, het Gaelic stamt en dat het bruikbaar betekent. Hoe dan ook, al deze opvattingen kunnen waar zijn. De collie zou oorspronkelijk ontstaan zijn in de middeleeuwen maar kwam in de jaren rond 1876 in de schijnwerper. De toenmalige Koningin Victoria, had collies op haar landgoed en was zeer te spreken over hun karakter en het werk dat zij verrichtten. Logisch gevolg was dat de populariteit enorm toe nam. Uit beschrijvingen en oude prentenĀ  blijkt dat het uiterlijk van de collie in de loop der jaren enorm is veranderd. In het verre verleden zijn van tijd tot tijd verschillende kruisingen gemaakt. Zo zou bijvoorbeeld een kruising zijn gemaakt met de Barzoi om de lengte van het hoofd te verbeteren ook spreekt men van een kruising met de Gordon Setter

In de jaren van 1960 hadden televisie uitzendingen van "Lassie" een zeer grote (negatieve) invloed op de fokkerij in Nederland Iedereen wilde zo een verstandige hond maar de teleurstellingen bleven dan ook niet uit. Later ziet men dat de langharige collie van uiterlijk verandert. Van de lange werkhond met een aansluitende vacht verandert de collie in een wat korter type met een overvloedige vacht.

Gedrag

In de rasstandaard staat het temperament van de collie beschreven als een hond met een vriendelijke aard zonder spoor van nervositeit of agressiviteit Tevens wordt er verteld over een onverstoorbare waardigheid.Van oudsher wordt er gesproken dat de collie voor de boer zijn kudden bij elkaar houdt; hieruit blijkt dat de collie van zichzelf een enorme "will-to-please" heeft en over een hoog intelligentie niveau beschikt. Zijn nieuwsgierigheid en schranderheid maken de collie tot een goede werkhond. Men moet zijn groot verstandige vermogen echter wel kunnen waarderen en begeleiden.Hij heeft graag iets te doen, leert snel, is graag gehoorzaam maar ook tamelijk zelfstandig. Door het isolement waar in de collie vroeger met zijn baas woonde, werd een vreemde bezoeker met de nodige voorzichtigheid benaderd. De collie mag dan ook iets gereserveerd zij tegenover vreemden Typisch voor de collie is dat hij eerst even op een afstand de kat uit de boom kijkt maar daarna ieder goed willende bezoeker vriendelijk tegemoet zal treden. Hij mag echter geen nerveus of agressief gedrag vertonen.Deze natuurlijke gereserveerdheid heeft niets te maken met angst.
De Schotse Herdershond langhaar u is een uitstekende gezinshond. Zijn aanhankelijkheid, vrolijkheid en speelsheid worden hoog gewaardeerd tevens maken zijn zachtaardigheid en verdraagzaamheid hem tot een uitstekende kindervriend, mits de kinderen goed opgevoed worden met wat ze wel en wat ze niet mogen doen met een hond. Ze kunnen heel goed in een roedel leven en passen zich makkelijk aan de gewoontes van een gezin aan. Ze zijn gemakkelijk met andere honden maar laten zich de kaas niet van het brood af eten. Ze hebben wel degelijk een territorium gedrag en dat betekent dat ze oplettend en waaks zijn.

Mede door de hierboven geschreven karakter eigenschappen en zijn bijzondere relatie met zijn baas is het wel degelijk mogelijk om met een langharige collie te werken. Er zijn hier in Nederland verschillende langharige collie die op gebied van behendigheid en gehoorzaamheid uitstekend presteren.

Kleuren en verzorging

Drie kleuren zijn erkent;sable en wit ( elke schakering van licht goudkleurig tot rijk mahonie met zwarte punten), de tricolor( overwegend zwart met wit en rijke tan -kleurige aftekeningen aan benen en hoofd en blue merle met wit(overwegend helder zilverachtig blauw met zwarte spikkels of gemarmerd)
Hoewel men denkt dat de verzorging van de langharige collie veel tijd vraagt valt dat eigenlijk heel erg mee. De vacht moet juist niet te veel gekamd en geborsteld worden Wanneer de langharige collie gaat verharen is het zaak de losse vacht er helemaal goed uit te kammen
 

Raad van Beheer

Mijn collie

zelda_vita_november2009_255.jpg sheila6.jpg larsson_koppie.jpg zoyakerst2007 190.jpg zoe14.jpg puppen_yonnie.jpg domino1.jpg 100_0547.jpg layla_in_het_land.jpg zoya 13-03-09 010.jpg sabra_in_de_sneeuw.jpg ayenna_op_de bank.jpg showna_kop_bollenvelden.jpg claire_1_jaar.jpg lambiek_op_het_strand.jpg 2067.jpg samen_in_de_sneeuw.jpg nilson2009klein.jpg kopstudie.jpg devin.jpg anna1.jpg groot_he.jpg 3127.jpg killochancastle_dreamdesigner.jpg In_de_groei.jpg diza_ england1.jpg 31_01_2004.jpg buzzard_en_andy.jpg michael_en_ashley.jpg heerlijk_buiten.jpg nog_steeds_dorst.jpg zoya 13-03-09 001.jpg grace_oud_en_tevreden.jpg zelda_vita_november2009_267.jpg wandelen_011.jpg kop_Tess.jpg heerlijk buiten.jpg collie-met-paard.jpg wat_doe_jij_nu.jpg lucky14.jpg collieclub.jpg 5weektrio.jpg lars.jpg devin11.jpg tuck.jpg

Sponsors

Adverteren in het Collieblad

Wie is on-line

We hebben 12 gasten online