Collieclub op Facebook

In dit artikel zetten we de belangrijkste reuenkwaaltjes op een rij.

Vernauwing van de voorhuid (Fimosis)

Een vernauwing van de voorhuid kan aangeboren zijn maar ook ontstaan door een verwonding of een infectie. De reu kan hier last van hebben bij het plassen of bij seksuele opwinding. Via operatief ingrijpen kan de voorhuid ruimer worden gemaakt.

Parafimosis

Parafimosis is als de penis zich tijdens het paren of bij opwinding niet terugtrekt in de - nauwe - voorhuid. Lang haar aan het uiteinde van de voorhuid kan ervoor zorgen, dat de huid naar binnen rolt wanneer de hond een erectie heeft. Tijdens een erectie zwelt de bulbo-urethrale klier soms zo hard op, dat de penis te dik is om zich terug te trekken in de voorhuid. Honden die dit hebben, likken aan hun penis en lijken niet op hun gemak. Parafimosis treft vooral jonge, oversekste Yorkshire Terriërs en soms honden die zijn gecastreerd.
Smeer de penis in met een in water oplosbare gel of vloeibare paraffine. Hebt u dit niet bij de hand, dan volstaat plantaardige olie. Trek de voorhuid naar achter of trek de penis een beetje naar voren, zodat de haren loskomen. Schuif de penis dan weer in de voorhuid. Als dat niet mogelijk is, houd de penis dan vochtig met een van de eerder genoemde middelen en neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts. In bepaalde omstandigheden kan een operatie nodig zijn om de penis te "verlossen".

 

Infectie van de voorhuid en de penis

Het is normaal dat de reu een glijmiddel onder de voorhuid produceert. Soms druipt het uit de voorhuid dit is niet verontrustend alleen soms wat lastig. Wanneer de afscheiding er etterachtig uitziet en stinkt, kan dit wijzen op balanoposthitis. Balanoposthitis is een ontsteking van de voorhuid die kan zijn ontstaan door een bacteriële of herpesvirusinfectie, een vreemd voorwerp of door een verwonding. De prognose van een voorhuid ontsteking is goed. Meestal kan het probleem opgelost worden door te reinigen, eventueel aangevuld met een antibioticakuur.
Het probleem is echter dat voorhuid ontstekingen vaak de neiging hebben terug te komen. Castratie biedt in de meeste gevallen een definitieve oplossing.

Tumor

Tumoren aan de penis of voorhuid komen zelden voor. Wanneer ze wel voorkomen gaat het meestal om mestceltumoren, papillomen, fibromen en venerisch granuloom. Dit laatste wordt door seksueel contact overgedragen.

Niet ingedaalde testikels

Dit onderwerp is al eens besproken in het oktobernummer van Het Collieblad 2005. Bij cryptorchisme of monorchisme is het belangrijk de reu regelmatig te controleren en te voelen of er verandering in de grootte of structuur van de niet ingedaalde testikels is opgetreden. Zonodig zullen ze moeten worden verwijderd. Reuen die dit probleem hebben, kunnen in verband met de erfelijkheid van deze aandoening, niet bij de fok worden ingezet.

Testikelvergroting

Pijnloze testikelvergroting wordt meestal veroorzaakt door tumoren. Het komt het meest voor bij reuen ouder dan zeven jaar. Testikelvergroting door tumoren wordt meestal bij de jaarlijkse controle opgemerkt tenzij ze echt heel groot zijn en de eigenaar van de reu al eerder opvallen. De tumoren worden operatief verwijderd, uitzaaiingen komen zelden voor.
Pijnlijke testikelvergroting wordt vaak veroorzaakt door infectie tengevolge van een hondenbeet, bevriezing of contact met chemicaliën. De reu zal bij het lopen de poten wijd uit elkaar zetten. De behandeling zal bestaan uit toedienen van pijnstillers, antibiotica en zuiveren van de huid met een desinfecterend middel.

Verkleining van de testikels (atrofie)

Verkleining van de testikels kan eveneens ontstaan door een diepe wond of infectie, maar ook sommige testikeltumoren kunnen de testikels doen krimpen. Sperma dat in de bloedsomloop terecht is gekomen, kan het immuunsysteem activeren, waardoor dit de eigen testikels aanvalt.

Prostaataandoeningen

De meest bekende prostaataandoening is de prostaatontsteking. De reu kan hierdoor koorts hebben en lusteloos zijn. De hond kan hier erg veel last van hebben. Deze wordt behandeld met een antibioticakuur.

Vergrote prostaatklier (hyperplasie)

Naarmate de reu ouder wordt zal de prostaatklier vergroten. Dit kan zelfs zo erg worden dat deze op de endeldarm drukt wat het ontlasten bemoeilijkt. Aan de vorm van de ontlasting (lintvorm) kan men soms al zien dat de reu een vergrote prostaat heeft.
Soms kan de hyperplasie cysten of erger tumoren veroorzaken. Cysten worden opgespoord door middel van röntgenfoto's of een echografie.
De vergroting kan met medicijnen worden behandeld maar de verkleining is meestal tijdelijk, een castratie kan ernstige vergroting tegengaan.


Geraadpleegde bronnen: Medisch Handboek Honden van Dr. Bruce Fogle, Hond en Homeopathie van Dr. A.H. Westerhuis, internet.