Navigatie

Home Vachtverzorging

Huid en haar

Behalve dat de huid van de hond zijn grootste en zwaarste orgaan is en een tastzintuig is het ook de eerste verdedigingslinie. De huid beschermt tegen verwondingen, ziekten, tegen warmte en kou. De huid is ook een uitscheidingsorgaan voor talg en zweet. Tevens is de huid een opslagplaats voor vitaminen, vet, koolhydraten, eiwitten en andere producten, onder de huid bevind zich een vetopslag. De huid bevat immuuncellen die zich vermenigvuldigen als de huid beschadigd raakt. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie die nodig is voor het herstel van de huid.

In eerste instantie verzorgen  honden hun  vacht zelf. Dit doen ze door te wassen (likken), krabben of door een bad te nemen, droog (lekker rollen in het zand) of nat door in een sloot of plas te springen. Hoewel, de meeste collies zijn niet zulke waterratten. Door het rollen wordt de huid gemasseerd en wordt het  vuil verwijderd van plaatsen waar de hond met krabben of likken niet bij kan. Tevens wordt op deze manier talg over de huid en vacht verdeeld waardoor de huid beschermd wordt tegen microben en de vacht waterafstotend wordt gemaakt.

Houdt het likken van de hond wel in de gaten, het kan zijn dat het likken niets met lichaamsverzorging te maken heeft maar dat uw hond zich verveeld. Sommige honden gaan uit verveling likken en bijten en beschadigen op die manier hun huid.

Natuurlijk helpt u uw hond af en toe een handje bij de verzorging. Controleer de huid en  vacht regelmatig op ongedierte en andere ongerechtigheden. Borstel eenmaal per week met een goede borstel en wanneer de rui periode is aangebroken, meestal in het voorjaar en bij teven een paar maanden na de loopsheid, iedere dag.  De rui is voor ons wel eens lastig, al dat haar in huis en op onze kleding, maar voor de hond geeft het zomers verkoeling.  Het is overigens niet zo dat de warmte aanzet tot ruien maar de toename van de lichtintensiteit in het voorjaar.

Wekelijks wassen is niet aan te bevelen maar wanneer de hond erg vuil is kan een lekker bad geen kwaad. Gebruik hiervoor een goede hondenshampoo, deze is afgestemd op de stofwisseling van de hondenhuid. Spoel  de vacht goed uit en gebruik eventueel een conditioner.

Geraadpleegde bronnen:  Alles over huid en haar bij honden van Dr. H. Lommers, Medisch Handboek honden van Dr. Bruce Fogle, internet.

 

Raad van Beheer

Mijn collie

zelda_vita_november2009_255.jpg sheila6.jpg larsson_koppie.jpg zoyakerst2007 190.jpg zoe14.jpg puppen_yonnie.jpg domino1.jpg 100_0547.jpg layla_in_het_land.jpg zoya 13-03-09 010.jpg sabra_in_de_sneeuw.jpg ayenna_op_de bank.jpg showna_kop_bollenvelden.jpg claire_1_jaar.jpg lambiek_op_het_strand.jpg 2067.jpg samen_in_de_sneeuw.jpg nilson2009klein.jpg kopstudie.jpg devin.jpg anna1.jpg groot_he.jpg 3127.jpg killochancastle_dreamdesigner.jpg In_de_groei.jpg diza_ england1.jpg 31_01_2004.jpg buzzard_en_andy.jpg michael_en_ashley.jpg heerlijk_buiten.jpg nog_steeds_dorst.jpg zoya 13-03-09 001.jpg grace_oud_en_tevreden.jpg zelda_vita_november2009_267.jpg wandelen_011.jpg kop_Tess.jpg heerlijk buiten.jpg collie-met-paard.jpg wat_doe_jij_nu.jpg lucky14.jpg collieclub.jpg 5weektrio.jpg lars.jpg devin11.jpg tuck.jpg

Sponsors

Adverteren in het Collieblad

Wie is on-line

We hebben 34 gasten online