Collieclub op Facebook

In het oktobernummer heeft al een artikel gestaan over puppyvoeding, maar dat was nogal toegespitst op de relatie tussen voeding en skeletproblemen. Dit artikel zal zich meer richten op het algemene belang van goede voeding voor de pup.

De meeste fokkers geven aan de pup-eigenaren niet alleen een stukje "thuis" in de vorm van een oude lap of een speeltje met de nestgeur mee, maar ook een voorraadje voeding voor de eerste dagen en een heleboel goede raad waaronder voedingsadviezen mee.

Lees die adviezen goed door en houdt u eraan en voer het merk wat de fokker u aanbeveelt. U hebt toch immers juist bij die ene fokker uw pup aangeschaft omdat wat u daar zag u goed beviel? Dat lag echt niet alleen aan de kampioenslijn waaruit de puppen geboren zijn. Verzorging en voeding zijn mede bepalend geweest voor het eindresultaat, een nest gezonde, levendige puppen.

In het hierboven genoemde artikel in het oktobernummer is al aangegeven dat er gevaren kleven aan het toevoegen van kalk en vitaminepreparaten aan de voeding van opgroeiende jonge honden. Ook het toevoegen van restjes van tafel, stukjes worst e.d. is niet aan te raden. Hierin schuilt het risico dat de pup kieskeurig gaat worden en dat de rest van zijn leven zal blijven.

Het lijkt vaak zo saai elke dag en in het geval van de pup een paar maal per dag dezelfde kost maar heus voor de hond maakt dit allemaal niets uit. De hond beoordeelt zijn voer op de geur, de smaak vindt hij minder belangrijk (dit lijkt in tegenspraak met het kieskeurig worden maar toch is het zo).

De oppervlakte van het reukslijmvlies bij honden is gemiddeld tien tot honderd keer groter dan bij de mens. Het aantal smaakpapillen echter is zes tot acht maal minder dan bij de mens bovendien blijft het voedsel maar kort in de bek, bij de hond is het hap, slik, weg.

Het reukvermogen van honden verschilt per ras, bij rassen met een korte snuit is het wat minder dan bij b.v. onze collie.

Geef een pup zolang hij nog in de lengte groeit puppyvoeding. De lengte groei kan bij grote rassen wel tot 24 maanden duren, bij ons ras zal dit wat korter duren. Het geven van voer voor volwassen honden aan een pup die te hard groeit of skeletproblemen ontwikkelt is beslist af te raden. Voeding voor volwassen honden is beslist niet toereikend voor pups. Als u groeiproblemen vermoedt neem dan contact op met uw dierenarts.

Het ad libitum voeden ofwel zoveel laten eten als de pup opkan is beslist af te raden. Dit kan leiden tot te snelle groei en overgewicht. De uiteindelijke grootte van een hond is genetisch bepaald, u kunt hier dus via de hoeveelheid voeding die u aanbiedt geen invloed op uit oefenen.

Het is belangrijk dat pups "schraal" opgroeien. De achterste ribben moeten bij de langhaar makkelijk door de vacht heen te voelen zijn en bij de korthaar dienen ze zichtbaar te zijn.

Voer niet alleen met de hand maar ook met de ogen met andere woorden: kijk goed naar uw pup.

En nogmaals lees de adviezen van uw fokker door en zijn er vragen bel dan gerust, de meeste fokkers horen graag nog iets van en over hun pup.

Geraadpleegde bronnen: Dierenpraktijken, Over dieren, Toepoels hondenencyclopedy.